Terug naar overzicht | Publicatiedatum: 8 december 2021

In 2022 strengere regels voor milieuzones

In Nederland hebben enkele gemeentes een zogeheten milieuzone voor vrachtauto’s op diesel. Vanaf 2022 mogen alleen vrachtauto’s met emissieklasse 6 en elektrische vrachtauto’s nog binnen deze milieuzones rijden.

Milieuzones

FietsenAmsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Maastricht, Rijswijk, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht beschikken over een milieuzone voor vrachtauto’s. Haarlem krijgt deze per 2022. Amsterdam en Eindhoven hebben ook een milieuzone voor bussen. Den Haag en Utrecht krijgen die per 2022.

Personen- en bestelauto’s

Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht hebben tevens een milieuzone voor personen- en bestelauto’s. Amsterdam en Den Haag hebben die ook voor snor- en bromfietsen.

Toegang checken

Als u niet precies weet hoe vervuilend uw vervoermiddel is, kunt u op de site www.milieuzones.nl checken of uw vervoermiddel toegang heeft tot de milieuzone. Dit is alleen niet mogelijk voor snor- en bromfietsen.

Waar mag u nog komen?

Op genoemde site kunt u ook checken waar een vrachtauto die niet aan de normen voldoet, nog mag komen. In gemeentes met een milieuzone staat precies aangegeven waar deze begint en eindigt.

Subsidies

Om ondernemers aan te moedigen milieuvriendelijker te transporteren zijn ook tal van subsidies beschikbaar. Zo komt u dit jaar bijvoorbeeld voor een elektrische vrachtwagen in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek en heeft u de mogelijkheid tot willekeurig afschrijven.